Ahşap Parkelerin Bakımı


 Ahşap yüzeylerin alkol ,deterjan ve birtakım kimyasallara karşı korumak için günümüzde bir çok sayılı firmanın ürettiği solvent ve su bazlı parke vernikleri vardır.

 
Ahşap parkelerin bakımı ve onarımı
 
 
Ahşap yüzeylerin alkol ,deterjan ve birtakım kimyasallara karşı korumak için günümüzde bir çok sayılı firmanın ürettiği solvent ve su bazlı parke vernikleri vardır.
      
      Artık kaliteli cilalar sayesinde evlerimizde parkelerimiz daha uzun ömürlü olmaktadır.solvent bazlı parke verniği poliüretan yapılı nem kürlenmeli kolay uygulanabilen yüksek kaliteli sararmayan bir yapıya sahiptir. 
      
      Dayanımı yüksek olduğundan uygulandığı yüzeyde suya,deterjana,asit ve alkollere dayanıklı bir film tabaka oluştururlar.Ev ve iş yerlerindeki ahşap zeminler spor salonlarında kullanıma uygundur.
      
      Ahşap zemine bakım yapılması sağlıklı ve güzel görünümü her zaman canlı tutar.Özellikle alerji söz konusuysa bakteri,toz ve kir ahşaba gömülüp saklanamaz.Yeni temizlik malzemeleri ve bakım ürünleri ile ahşap en kolay temizlenen malzemedir.Kullanılan cilaya göre üretici firmaların tavsiyesine uyulmalıdır.
      
      Ahşap zeminin elektrikli süpürge ile tozlarını almak ve hafif nemli bezle koruyucu katkılı silmek yeterlidir.Kesinlikle sulu bezle silinmemeli suyla teması kesilmelidir.Kapı girişlerine paspas konularak dışardan gelecek kir ve tozlar engellenmelidir.
      
      Parkeniz poliürethan cilalı ise kesinlikle bal mumu kullanmayın, mobilyaların ayaklarına koruyucu pedler yapıştırılmalıdır.Ağır eşyaları kaydırırken kalın çarşaf yada kesilmiş patates çözüm olmaktadır.
      
      Parkelerinize sakız yapıştıysa bulaştığı yere bir poşet buz tutup sakızı dondurmalı daha sonra parçalanmalıdır. Boya ve mum lekelerine kurutma kağıdı koyularak sıcak ütü ile baskı yapılır.
      
      Sigara yanıkları varsa kazıyarak temizlenir zımpara yaparak vernik ve cila sürülmelidir. Siyah lekeler ve mürekkep lekeleri varsa çelik telle ovarak bal mumu sürülebilir ahşap temizleyici ile temizleyip parlatma yapabilirsiniz hala lekeler duruyorsa sirke damlatın 1 saat sonra temizleyin cilalama ve parlatma yapabilirsiniz. 
      
      Yemek, küf ve süt lekelerini nemli bezle alın kuru bezle kurulayın gerekirse cilalayın. Yağ lekesi bulaşık deterjanı ile pamukla ovalayın ya da biraz bekletin çözmezse amonyaklı bez kullanın zemin kuruduktan sonra parlatın. 
      
      Bazen su lekeleri çizikler ve topuk izlerini gidermek için yeri temizledikten sonra biraz cila sürüp çelik telle ovmak ve parlatmak iyi gelir. Sadece çizikler varsa kir ve tozlardan arındırmak istersek pasta cila benzeri temizlik maddeleri ile temizleyip parlata biliriz.
      
      Eski cilayı sökmek için yeniden sistre cila yapmak en iyisidir. Boya sökücüler ve tuz ruhu kullanmak ev hanımları için pek tercih edilmez bunların yerini şimdiler son sistem toz yapmayan ahşaba zarar vermeden sadece cilayı alabilecek titrek makineler vardır bunlar tercih edilmelidir. Gerekli ahşap koruyucu malzemeleri haftada bir kez kullanmak yeterlidir.
      
Yapmayın
      Dökülen suyun parkeniz üzerinde kalmasına izin vermeyin ve asla ıslak bir bezle silmeyin.Mum damlamış veya lekelenmiş zemininizi hafif dahi olsa nemli bezle kurulamayın Dikey vakumlama yapan bir süpürge kullanmayın. Parke cilanızda girintiler yaratabilir.
      
      Parke üreticinin onaylamadığını kimyasal işlemler uygulamayın. Bu türlü yanlış uygulamalar parkenizin rengini donuklaştırdığı gibi bir sonraki cila işlemi esnasında bir takım sorunlara da neden olur.
      
      Parkenizin cilasını etkileyip etkilemeyeceğini belirtmeyen arkası kauçuk yada vinil kaplamalı kilimler kullanmayın. Bazı malzemeler kimi ahşap cilaları ile reaksiyona girebilir veya cilanın donuk görünmesine neden olabilir.
      
      Yüzeyi ıslanmış kilimleri zeminimizde kesinlikle tutmayın. Belirli aralıklara kilimlerimizi kontrol edin ve herhangi bir nem yada ıslaklık hissetmeniz hainde yerden kaldırın. 
      
Yapın
      Evinizin girişinde paspas kullanın. Böylelikle dışarıdan gelebilecek kir ve ufak taşlara engel olabilirsiniz. Paspasınızı da düzenli olarak temizlemeyi unutmayın. Kapı aralılarında ve su yada benzeri sıvıların dökülme ihtimalinin kuvvetli olduğu mutfak gibi yerlerde kilim veya halı parçaları kullanın.
      
      Zemininizi korumak için tül perde yada güneşlik kullanarak güneş ışığını kısıtlayın. Çizikleri önlemek amacıyla mobilyalarınızın ayakları altına keçe ya da başka bir kumaştan parçalar yerleştirin. Toz ve kirin iyice yerleşmesini önlemek için bu parçaları düzenli olarak temizleyin.
      
      Vurukları önlemek için plastik ya da metal yerine iz bırakmayan kauçuk mobilya tekerleri kullanın.Mobilyaların yerlerini değiştirmek istediğinizde çekmek yerine kaldırarak taşıyın. Böylece zemin izin yüzeyinde oluşabilecek çiziklere engel olursunuz.
      
      Ayakkabılarınızda parkenizi çizecek ya da çukurlar yaratabilecek metal topuk yada iz bulunmamasına özen gösterin. Ayrıca unutmayın ki yüksek topuklu ayakkabıların ahşap zeminde çukurluklar yaratma ihtimali bir hayli yüksektir.Ayakkabılarınızın tabanına yapışmış kir veya çakıl tanesinin zemin izi çizmemesi için ayakkabı tabanınızın derin tırtıklı olmasına dikkat edin.